Lazy SundayLazy SundayCineCars was van harte uitgenodigd op de Coppa Classic Days in Westerlo. Een invitatie die we met liefde hebben omgezet in een fraaie reportage.

De Coppa Classic Days in het Kempische Westerlo is een relatief nieuw evenement dat in korte tijd een vaste plek wist te veroveren op de internationale kalender. Georganiseerd door de lokale kring van Kiwanis International, staat de Coppa Classic garant voor een stijlvol driedaags evenement. Met het van oorsprong laat-middeleeuwse Kasteel de Merode als schitterend decor, weet de gedreven groep mensen achter de Coppa Classic elk jaar weer een groot aantal klassiekers bijeen te brengen. Van microbubble tot statige limousine, de meest bijzondere en unieke automobielen staan hier broederlijk naast hun ‘wat gewonere’ tijdgenoten.

Lazy SundayDe grandeur van het landgoed straalt misschien wel even hard af op het evenement dan dat dit andersom het geval is. De locatie is werkelijk magnifiek. Rondom het kasteel en de slotgracht vinden we de zonovergoten weides goed gevuld met een breed scala aan klassieke auto’s. Naast het grootse Concours d’Elégance de Merode, dat als afsluiter fungeert voor drie dagen activiteiten met en rond de meest waanzinnige automobielen, fêteert het programma de bezoekers op zondag ook op een ‘short tour’ van 70 km en een oldtimermeeting die de beschikbare hectares moeiteloos weet te vullen. Wat hier bijeen is gebracht is meer dan voldoende voor een prachtige dag ‘onder vrienden’.

Lazy Sunday

Lazy SundayDe ontvangst op het Kasteel de Merode is allerhartelijkst. Kiwanis voorzitter Victor Celen staat ons te woord met wat rest van zijn stem na een weekend dat duidelijk de sporen van een geslaagde organisatie heeft nagelaten. Ondanks de vermoeidheid zien we om ons heen niets anders dan tevreden lachende gezichten. Het evenement loopt op rolletjes en zij die voor en achter de schermen aan de touwtjes trekken genieten ook zelf met volle teugen. Hier beleven we waar de Vlaming om bekend staat, gastvrijheid en genieten van het leven. We worden voorgesteld aan Prins Simon de Merode, een jonge kerel die met veel enthousiasme het beheer van het landgoed op zich heeft genomen. Met een wijds armgebaar wijst hij het kasteel aan als zijn ‘oldtimer’. Waar het conserveren van erfgoed uit twee zo verschillende werelden elkaar moeiteloos omarmen.

 

Lazy SundayStruinend over de landerijen, tussen de eindeloze rijen hoogglans gepolierde carrosserieën, vinden we enkele pareltjes waar we graag wat meer van willen weten. Wanneer we de kleine Iso Isetta die we eerder al hadden gespot van het podium zien rollen, grijpen we onze kans voor een kort interview met de eigenaar van dit zeldzame erfstuk. Om de bestuurder van de rode Moretti 125S te vinden kost wat meer tijd, maar zijn unieke auto is de aandacht meer dan waard. Wanneer hij arriveert herkennen we Rudy meteen als een van de extra passagiers die eerder op de dag met ons mee reden in de Minerva van Francis Fockedey. Een Belgisch paradepaardje met in dit bijzondere geval Australische roots. De wereld is een speelplaats. Een dorp waar uiteindelijk iedereen elkaar kent.

Lazy Sunday

Lazy SundayZo zijn wij blij dat we de Coppa Classic hebben leren kennen. Dat de mensen achter deze fijne organisatie de passie voor het behouden en vastleggen van een bijzondere periode uit de recente geschiedenis met ons delen. De manier waarop zij dit doen en de vele goede doelen die zij met de opbrengst van dit evenement steunen, dwingen niets anders dan respect af. De Coppa Classic Days in Westerlo, wij waren vereert er te gast te mogen zijn!
Marc GF Zaan

 

Van 8 t/m 10 juni aanstaande is het Kasteel de Merode in Westerlo opnieuw het decor voor de vijfde Coppa Classic Days. Drie dagen lang ontvangt de organisatie de meest schitterende klassiekers in een fantastisch Middeleeuwse decor. CineCars zal er zeker weer bij zijn, u toch ook?

https://www.coppaclassicdays.be

BewarenBewaren

BewarenBewaren