Jim Clark en de Hockenheimring. Twee jaar geleden bezocht CineCars voor het eerst de jaarlijkse memorial op het bekende race circuit in Baden Württemberg.

De Jim Clark Revival, ook wel de Bosch Hockenheim Historic genaamd, is een bijzonder evenement. Wij waren meteen erg enthousiast en na een pauze van een jaar is het tijd voor een volgend bezoek om nog meer de spirit van het event te ontdekken en te belichten. Van 21 tot 23 april aanstaande staat de Hockenheimring opnieuw volledig in het teken van Castrol olie en verschroeid rubber. Peter Paul Keizer-Pecqueur staat al te trappelen om die bijzondere sfeer te gaan opsnuiven.

Wat is zo bijzonder aan dit evenement en waarom moet je er beslist zelf gaan kijken?  Ten eerste was, en voor velen nog steeds, Jim Clark een iconische coureur, direct vergelijkbaar met de eveneens legendarische Ayrton Senna da Silva. Echte volbloed racers met een ongelofelijk dosis talent, durf en gevoel voor de techniek. Jim Clark begon pas op 18 jarige leeftijd in de autosport en stapte na 4 jaar bij Lotus in een Formule Junior wagen. Nog datzelfde jaar reed hij in een F1 wagen. Vrijwel meteen was duidelijk dat Jim Clark tot de absolute top behoorde, ofschoon technisch malheur hem een vroege overwinning in de weg stond. Zijn echte succes begon in Duitsland op de Solitude Rennstrecke bij Stuttgart en zou tragisch genoeg ook in Duitsland, op de Hockenheimring, eindigen…

Jim Clark domineerde met Lotus, zoals eigenlijk alleen Ayrton Senna in zijn beste dagen bij Mc Laren deed. Beide coureurs staken zover boven de rest uit dat ze zelfs de interessantste Formule 1 races saai lieten lijken. Net als later bij Senna, was het dodelijk ongeluk van Jim Clark voor velen eenvoudigweg niet te begrijpen, het was gewoon onmogelijk dat hij zo aan zijn einde kwam.Deze spirit leeft nog steeds voort in de Jim Clark Revival, er wordt echt geraced met alles wat 4 wielen heeft, hard gaat en stevig herrie maak: van monoposto’s, Can Am series tot en met moderne DTM en GT3 toerwagens. Oldschool autoracen zonder commerciële belangen en toegankelijk voor iedereen door lage entreeprijzen en een geheel open rijderskwartier.
Meer dan voldoende argumenten voor een weekeinde autosport van de bovenste plank.

Voor CineCars ben ik er dit jaar in ieder geval weer bij ‘op’ de Hockenheimring. Voor een fraaie reportage en wie weet nog iets bijzonders. Wat dat precies gaat worden blijft nog even een verrassing… Stay tuned!
Peter Paul Keizer-Pecqueur

[flickr_set id=”72157651986850265″]