Vliegtuigen en automobielen, totaal verschillende disciplines met een gezamenlijke plaats in de geschiedenis. Classic Wings & Wheels brengt ze met succes bij elkaar. Laagvliegen en hoogstandjes in optima forma.

Vliegbasis Gilze Rijen is de basis van het Nederlandse Defensie Helikopter Commando. Moderne oorlogsmachines vinden er hun plaats voor de verdediging van het luchtruim, een klein plekje van de vliegbasis blijft gereserveerd voor het oudere spul. Een aantal klassiek ogende hangars zijn de thuisbasis van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vluchten, dat 23 historische vliegtuigen in de lucht houdt. Een ideale plek dus, voor een ontmoeting met de klassieke automobiel.

Die ontmoeting vindt al een aantal jaren plaats onder de naam Classic Wings & Wheels. Het doel van dit evenement is het inzamelen van gelden voor het goede doel. Het Zeldzame Ziekten Fonds en Lymph & Co zijn dit jaar de begunstigden. Oprichter van de laatste is Bernhard van Oranje, die we onder andere kennen als de motor achter Circuit Zandvoort. Geen gekke combinatie dus. Lymph & Co gebruikt de donaties voor fundamenteel onderzoek naar lymfeklierkanker. Deze nare ziekte treft jaarlijks 4.000 nieuwe patiënten en ondanks intensieve behandeling overlijden in Nederland jaarlijks meer dan 1.000 patiënten als gevolg van deze ziekte. Genoeg reden om te zoeken naar financiële bijdrages voor meer onderzoek.

Op het programma staan onder andere demonstratieruns van het Team FORZA, dat met oude Formule Eén racers over de start- en landingsbanen brult. Een waanzinnig geluid, dat tot ver in de omtrek te horen moet zijn. Daarnaast maken ook de Touring- en GT-klasses hun rondes en zien we Bugatti’s, BMW’s, historische monoposto’s en nog veel meer fraais langs de tribunes jagen. Nieuw dit jaar zijn de motoren met zijspan. CineCars was twee jaar geleden al eens op Classic Wings & Wheels en het verslag daarvan verschilt niet veel met het evenement van dit jaar. De organisatie, de Rotary Club Oosterhout samen met de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, heeft een succesvolle formule gevonden en blijft daar terecht op voortborduren.

Bij het betreden van het terrein worden onze kaartjes gecontroleerd door schildwachten van de Luchtmacht, we bevinden ons tenslotte op militair terrein. De gastheer maakt het ons zo comfortabel mogelijk met natjes en droogjes en we worden verder ook vergast op een geweldige airshow. Vliegshows door een formatie Fokker S-11’s in halsbrekende toeren, een tweedekker Antonov die langzaam vliegen als geen ander beheerst en nog zoveel meer. De klap op de vuurpijl zijn wel de optredens van een Spitfire en een P 51 Mustang. Tijdens de demonstraties staan de meeste bezoekers met de nek gebogen naar boven te kijken. Dat zie je niet veel tijdens een auto-evenement.

Voor de automobielen staat Classic Wings & Wheels in het teken van het 40 jarig bestaan van de Lotus Club Holland. Zij brengt een groot veld wagens op het terrein inclusief de Lotus 63 en 72, twee ex Formule Eén racers. Kees van der Grint brengt zijn Eleven mee, die in 1957 eerste in zijn klasse op Le Mans werd. Natuurlijk zijn er veel meer auto’s te zien op het grasveld achter de tribune. De meeste eigenaren zijn te vinden in de hangars die tijdelijk als restaurant en café dienst doen. Een gezellig drukte daar, waar ongetwijfeld veel geld uit zakken gepraat wordt voor het goede doel. Dat je daarom je auto een beetje vergeet moet dan maar vergeven worden. Verleden jaar kon een bedrag van 50.000 euro overhandigd worden aan de Brandwonden Stichting. Iedereen die betrokken is bij de 8e editie van Classic Wings & Wheels heeft z’n uiterste best gedaan om dat nog eens dunnetjes over te doen.
Martin Philippo