Land Rover Series I - Classic Paddock Favorites
Land Rover Series I - Classic Paddock FavoritesEen Land Rover uit 1956 in de veiling bij Classic Paddock. En wat voor één. Wie ver reist kan veel verhalen, dat geldt zeker voor dit exemplaar.

De globetrotter in dit verhaal is een Land Rover Series I uit het jaar 1956, die zijn lange loopbaan begint bij de Ceylon Development Corporation in de voormalige Britse kolonie Sri Lanka. Later wordt de auto overgenomen door de plaatselijke suikerfabriek, vervolgens ingezet in de bosbouw en uiteindelijk als dagelijks vervoermiddel van een edelsteenhandelaar. Tot de kleine alleskunner in 1984 letterlijk het pad kruist van Carel Brands, die zo instant-verliefd wordt op de afgeleefde Land Rover, dat hij onmiddellijk de chauffeur staande houdt en ter plaatse een bod doet op de auto. Chauffeurs zijn niet altijd eigenaar, maar niet veel later wordt de koop toch gesloten, de vijfde eigenaar van de LaRo is een Nederlands ambassade-medewerker.

Het basale ontwerp en de bijna kinderlijke eenvoud van de techniek vormen de grootste aantrekkingskracht van de Land Rover op zijn nieuwe eigenaar. Natuurlijk, na 28 jaar noeste arbeid is de auto ver aan het einde van zijn latijn, maar de liefde die de eerste Land Rover Series I - Classic Paddock Favoritesvonk deed overspringen zou niet bij de eerste kleine tegenslag uitdoven. Onder het hoongelach van zijn collega’s op de ambassade houdt Carel de oude Land Rover aan als daily driver. Reparerend waar nodig, maar altijd met behoud van de ziel van de auto. En zo verhuist de Series I mee terug naar Nederland en volgt Carel opnieuw tijdens zijn uitzending naar India. Hoewel de Land Rover niet langer de enige auto in het gezin Brands is, blijft het de ideale metgezel tijdens lange reizen richting Tibet en de Himalaya. De laatste uitzending waarop de Engelse terreinbeul zijn baasje volgt is Bosnië, maar het werk en de omstandigheden maken dat de auto steeds minder wordt gebruikt.

Land Rover Series I - Classic Paddock Favorites

 

 

Land Rover Series I - Classic Paddock Favorites

Land Rover Series I - Classic Paddock FavoritesNa zijn pensioen in 2016 wordt Carel in Nederland herenigd met zijn Series I. Hoewel hij bijna 35 jaar trouw is gebleven aan het merk, is dit oude wagentje altijd zijn favoriet geweest. Niet in de laatste plaats omdat de eenvoudige techniek hem nooit echt in de steek heeft gelaten. In al die jaren was er maar één moment waarop de wagen niet langs de weg gerepareerd kon worden. Toch is voor Carel nu het moment gekomen om de Land Rover te verkopen. Het afgelopen jaar is de auto grondig aangepakt met het idee er nog één keer een echt verre reis mee te maken. De Land Rover werd volledig gerestaureerd, zonder daarbij de sporen van 60 jaar hard werken uit te wissen. Alles wat in de loop van de jaren werd gerepareerd, veranderd of verbeterd is terug te vinden op de auto. En in het omvangrijke onderhoudsdossier dat al die jaren is bijgehouden. Zelfs de originele aankoopfactuur uit 1956 is er nog bij.

Land Rover Series I - Classic Paddock Favorites

Land Rover Series I - Classic Paddock FavoritesCarel moest tot zijn ontzetting vaststellen, dat hij inmiddels te oud geworden is om met de Land Rover naar India te hobbelen. De auto zelf is pas 61 jaar oud, die deinst daar nog niet voor terug. Het enige dat nu nog gevonden moet worden is die ene wereldreiziger die dit kleinood verder rond de wereld stuurt. Interesse? De auto maakt onderdeel uit van de lopende veiling op www.classicpaddock.com.
Marc GF Zaan

 

 

 

Land Rover Series I - Classic Paddock Favorites