ICCCR 2016-386flag_cinecars_englishMidden augustus vond in De Steeg de ICCCR2016 plaats. Een vierdaags internationaal festival voor alles wat met het Franse merk Citroën te maken heeft.

Wie midden augustus op de Veluwe vertoefde kan het niet zijn ontgaan, de International Citroën Car Club Rally, de ICCCR2016, overspoelde de omgeving van Arnhem met een stortvloed aan klassieke en moderne exemplaren van het roemruchte Franse automerk. Bijna honderd jaar historie vond vanuit de hele wereld zijn weg naar het pittoreske Landgoed Middachten in het Gelderse De Steeg, voor een overvol weekend typische Citroëncultuur. Ondergetekende is al langer besmet met het virus, daarom gooiden wij CineCars fotograaf en Volvo-adept Robbert Moree in het diepe voor een spoedcursus Citrofilie.

ICCCR 2016-219

ICCCR 2016-186Er zijn maar weinig automerken die zoveel liefhebbers op de been weten te krijgen als het Franse Citroën. Het lijkt wel alsof ieder model waar in het verleden zo’n ‘double chevron’ op is geplakt een eigen schare trouwe fans heeft verworven. Dat juist Nederland daarbij zo’n grote rol speelt in de wereldwijde adoratie van dit eigenzinnige merk kent zo zijn eigen theorieën. Dat de voorouders van oprichter André Citroën gewoon Citroen heetten en een fruithandel in het Amsterdamse dreven, is een verhaal dat algemeen wordt gewaardeerd. Dat Citroën door de jaren heen gewoon heel veel auto’s heeft gemaakt die goed pasten bij de nuchtere Hollandse cultuur, is door de jaren heen wat ondergesneeuwd door de populariteit van exoten als de DS en SM. Auto’s die vooral na hun actieve carrière een rol begonnen te spelen op de Nederlandse grachten.

ICCCR 2016-401Als je weet dat deze bijzondere wereldmeeting georganiseerd is door 34 samenwerkende Nederlandse Citroënclubs, dan begint langzaam te dagen hoe groot de impact van Citroën op de Nederlandse klassiekerscene eigenlijk is. In een land van Opeltjes en Volkswagens zijn het juist de ‘citrofielen’ die aan elkaar blijven plakken. Over de modelgrenzen heen, maar ook overduidelijk over de landsgrenzen heen. 6.000 auto’s en 14.000 geregistreerde bezoekers uit 36 landen, waarvan 11 niet EU-landen, dat is veel, er even vanuit gaande dat de meeste liefhebbers toch graag met hun eigen auto naar zo’n evenement afzakken. Dat 96 procent van die auto’s gevormd wordt door maar liefst 16 verschillende modellen (waarbij dan alles wat afgeleid is van de 2CV nog over één kam geschoren wordt), geeft wel weer dat het Citroënwereldje echt een hechte community is.

ICCCR 2016-336

ICCCR 2016-155Al die automobielen en al die bezoekers op een middeleeuws landgoed, het lijkt een recept voor chaos in schoonheid. Een festival van diversiteit en saamhorigheid. Dat is precies waar de organisatie naar streefde; kneuterigheid op een ongekende schaal. Met static shows, toerritten, een concours d’élégance, behendigheidsspelen, rommelmarkten, musea, een beurs, een heus grootschalig muziek en theaterprogramma, een foodcourt enzovoorts, enzovoorts. Teveel om op te noemen, teveel om allemaal in je op te nemen, maar nooit krijg je hier tijdens de ICCCR2016 het gevoel dat iemand zich loopt te vervelen. Een festival voor jong en oud, dat bewijst dat ook vergaande autoliefde een lang weekend met het gezin niet in de weg hoeft te staan. Dat onze Volvo-man er stil van werd zou een grove overdrijving zijn, dat ligt nu eenmaal niet in zijn aard. Maar wie zijn foto’s bekijkt ziet dat de Citroënwereld een onuitwisbare indruk op hem heeft achtergelaten…

Tekst: Marc GF Zaan
Foto’s: Robbert Moree