Capital Cars & Classics probeert Amsterdam op de kaart te zetten als Neerlands’ klassiekerhoofdstad. Martin Philippo ging er voor u heen en doet verslag.

Het is de tweede keer dat in de Kromhouthal in Amsterdam Capital Cars & Classics wordt georganiseerd. In de magistrale oude fabriekshal worden, sfeervol verlicht, door een groot aantal exposanten de meest exotische en klassieke auto’s gepresenteerd. Het evenement lijkt op geen enkel moment overbevolkt, waardoor we alle ruimte hebben om rustig rond de auto’s te lopen en ze van dichtbij te bewonderen. Er staat werkelijk van alles, van een vertederende NSU Prinz tot een geweldige Bizzarini. Wát een brute automobiel is dat! Veel Porsches natuurlijk, maar voor wie interesse heeft in een vintage raceauto om mee te kunnen doen op Goodwood is er bijvoorbeeld een Frans blauwe Talbot Lago in de aanbieding.

Plotseling zie ik hem staan; de Renault 5 Turbo 2. Icoon van de jaren 80. De turbotechniek maakte een snelle opmars, niet alleen als booster van het motorvermogen, maar ook als synoniem voor het woord kracht. We kregen turbo stofzuigers, turbo keukenapparatuur en zelfs turbotaal. Het was een tijd waarin exorbitant niet gek genoeg was in de auto-industrie. Fabrikanten monteerden grote kunststof bumpers, vleugels en spoilers. Enorme spatbordverbreders moesten brede lichtmetalen velgen een plaats bieden. En toen lanceerde Renault de 5 Turbo.

De steroïdenversie van het kleintje in de familie. Gebaseerd op de originele Renault 5, de trendsettende hatchback die sinds begin jaren zeventig in de prijslijst van Renault stond, ontwikkelde men een achterwiel aangedreven rallywagen met middenmotor. De 3000 straat-legale exemplaren die nodig waren om de auto te homologeren verkochten als warme broodjes. Het was, naast Pamela Anderson, de natte droom van iedere jongeling. Ook die van ondergetekende. Om zo’n Renault hier te koop te zien brengt heel wat herinneringen boven! Ik vraag maar niet eens naar de prijs, wetende dat mijn portemonnee bij lange na niet vol genoeg is. Exoten als deze hebben hun prijs.

Namijmerend loop ik verder over de beurs. Op de voorruit van een prachtige, zeldzame Aston Martin Zagato zit een bordje dat de auto inmiddels verkocht is. Er worden dus wel degelijk zaken gedaan. Ook auto-gerelateerde lifestyle is er in overvloed. Eén firma biedt echte reiskoffers aan, zoals die gebruikt werden in de tijd dat reizen met de auto nog echt een avontuur was. Een schilder laat er zijn werk zien, prachtige schilderijen met uiteraard de auto als onderwerp. Suixtil toont er zijn klassieke racekleding en ik loop langs een vitrine met hele mooie horloges. Eigenlijk is alles mooi, zelfs de dames van de koffie zijn niet te versmaden. Bezoekende dames dragen fraaie hoeden, de heren in stijl met pullover en bandplooibroek.

De organisatie is er duidelijk in geslaagd het debuut te evenaren. Nederland is een succesvol evenement rijker. Evenals vorig jaar schrijven we vol vertrouwen: Wordt vervolgd!
Martin Philippo