Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.

De markt voor oldtimers is robuuster dan ooit, wat betekent dat nu het moment is om te kopen. Maar hoe weet je waarin je moet investeren? Als je 25 jaar geleden een Aston Martin DB5 had gekocht, dan zou die nu het tienvoudige waard zijn. Als je nu je geld op de juiste manier uitgeeft, kan dit een fantastische investering voor de toekomst zijn. Sander Houdel, één van onze eigen oldtimer-experts, heeft zijn ruim 15 jaar ervaring gebruikt om een handleiding te ontwikkelen voor het kopen van jouw eigen oldtimer op Catawiki. Lees verder voor de geweldige tips van onze expert voor het kopen van een oldtimer op Catawiki en probeer ze zelf uit.

Wat voor soort auto’s kun je vinden op Catawiki?

Bij Catawiki veilen we moderne klassiekers, supercars, bijzondere oldtimers en moderne verzamelobjecten. Maar wat bedoelen we precies met ‘speciaal’? De auto’s die wij verkopen zijn uniek, zeldzaam of in een uitzonderlijk goede staat. De auto’s in onze veilingen hebben diverse prijsklassen. Zo hebben we exclusieve klassiekers en supercars voor grotere budgetten, zoals Ferrari’s, Porsches en Jaguar E-types, maar ook een gevarieerde selectie van oldtimers van bijna alle merken in onze reguliere oldtimerveiling. Als je op zoek bent naar een project dan kun je in de wekelijkse schuurvondstenveiling speciale auto‘s ontdekken die wat restauratie en liefde nodig hebben.

Onze eigen experts

We hadden het over een team van eigen oldtimer-experts, maar wie zijn dit en wat is hun rol bij de veilingen? Wij hebben een team van eigen experts in dienst in elke veilingcategorie die de benodigde opleiding en praktijkervaring hebben om elk object dat wordt aangeboden voor de veiling de evalueren en een veiling samen te stellen van objecten van de beste kwaliteit met zoveel mogelijk diversiteit. Onze oldtimer-experts bekijken elke oldtimer die door verkopers wordt aangeboden om te bepalen of deze geschikt is voor de veiling. Dit betekent een controle op kwaliteit, echtheid en staat. Ze selecteren vervolgens persoonlijk elke auto die in de veiling wordt opgenomen en stellen de wekelijkse oldtimerveilingen samen.

Twee van onze oldtimer-experts Sander Houdel en André Dekker
Het plaatsen van een bod

Je hebt alleen maar een account nodig om een bieding te plaatsen. Je kunt deze gratis aanmaken en gelijk beginnen.

Er zijn 2 soorten biedingen die je kan plaatsen: handmatig en automatisch. Een handmatig bod zal onmiddellijk het bod verhogen met het door jou ingevoerde bedrag. Een automatisch bod zal het bod verhogen met de volgende minimale toename, totdat het bedrag dat je invoert is bereikt. Dit zorgt ervoor dat je de hoogste bieder blijft totdat je maximum is bereikt. Wij doen het werk voor je!

Na de veiling

Als jij het hoogste bod hebt als de veiling wordt gesloten en de minimumverkoopprijs is gehaald, dan ben je de winnaar! Catawiki heeft een unieke betaalmethode opgezet die zowel kopers als verkopers beschermt. Zodra je betaling is verstuurd, brengen we je in contact met de verkoper zodat je de verzending of het ophalen van je oldtimer kan regelen. De verkoper wordt pas uitbetaald nadat je je oldtimer in goede orde hebt ontvangen. Als er ooit problemen zijn dan hebben we een speciaal Klantenserviceteam om je te helpen in 7 talen.

Tips van onze experts
Tip 1: doe voorbereidend werk

Hoewel het papierwerk wat saai kan zijn, is het goed om te vragen naar de onderhoudspapieren van de afgelopen jaren en, als je een auto koopt uit het buitenland, om altijd te controleren dat alle documenten voor import bij de auto worden geleverd, en dat de auto ook is toegestaan in je land. Op Catawiki vind je namelijk auto‘s van over de hele wereld! En vergeet niet de transportkosten van de auto in je budget op te nemen. Voordat je een bod plaatst, is het goed om na te gaan of advies te vragen over wat de wetten zijn met betrekking tot import en wat de transportkosten bedragen.

Tip 2: Zoveel mogelijk informatie

Heb je een auto van je gading gezien in onze veiling? Ga er niet blind voor. Neem contact op met onze experts als je belangrijke vragen hebt over het voertuig. Als al je vragen zijn beantwoord, is de volgende stap om de auto te bekijken en een proefrit te maken. Zorg ervoor dat je iemand meeneemt die verstand heeft van auto’s, want twee paar ogen zien meer dan één, en dit kan voorkomen dat je je tijd verspilt of voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij Catawiki, worden alle kavels beoordeeld door ons eigen team van oldtimer experts, voordat de auto wordt opgenomen in de veilingen, dus je kan met vertrouwen door de kavels bladeren.

Tip 3: Achtergrondcontroles

Een oldtimer vereist specifiek onderhoud en heeft vaak een lange geschiedenis van vorige eigenaren, dus houd dit in gedachten en kijk goed naar de auto voordat je een aankoop doet. Zie je roest, wees dan op je hoede!

Tip 4: Bepaal je budget

Vergeet niet dat een oldtimer moet passen bij je eigen budget. Het rijden en onderhouden van een oldtimer zal ook geld kosten. Voor de meer bescheiden budgetten zijn cultauto‘s zoals een Citroen 2CVVolkswagen KeverFiat 500 en een aantal Mercedes modellen een hele veilige optie die je regelmatig zal vinden in onze oldtimerveilingen. Ze zijn zeer betrouwbaar en onderdelen zijn voor deze auto‘s kun je eenvoudig vinden. Ze zijn bovendien ook niet heel ingewikkeld om zelf te onderhouden.

Tip 5: Koop een oldtimer als een investering

Elke oldtimer is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Steeds meer mensen investeren in oldtimers omdat ze weten dat deze na verloop van tijd in waarde zal stijgen. In sommige gevallen overtreft de waarde van een oldtimer de prijs van goud, waardoor de markt voor oldtimers op dit moment interessant is voor zowel kopers als verkopers. De originaliteit van een oldtimer is de belangrijkste factor voor het bepalen van de waarde. De huidige trend laat zien dat moderne klassiekers (zoals de GTI & Turbo 80s) in waarde stijgen door vernieuwing van de markt en het publiek. Italiaanse en Engelse prestigieuze klassieke sportmerken zijn nog steeds populair en blijven fascinerend wat er ook gebeurt, terwijl de vooroorlogse modellen (met uitzondering van bepaalde uitzonderlijke merken) er last van hebben dat het aantal bewonderaars afneemt.

Weet je niet waar je in moet investeren? De luchtgekoelde Porsche 911  is de laatste tijd sterk in waarde gestegen. De prijzen van modellen van voor 1997 zijn stabiel, dus deze zijn ook goed om op in te zetten. Onderschat nooit de kracht van een Ferrari – ze doen het altijd goed en zullen altijd in waarde stijgen. Het is zelfs zo dat de top 10 van duurste auto‘s ooit verkocht op Catawiki allemaal Ferrari‘s zijn. De oude Volkswagen T1 bus doet het ook erg goed. Sommige modellen, zoals de Samba 3x rollover, zijn de afgelopen 10 jaar in prijs gestegen. Het is niet verrassend dat klassiekers uit de jaren ’80 zoals de BMW M3 of Audi Ur Quattro het op het gebied van waarde ook goed doen.

Zolang je een oldtimer goed onderhoudt, of zelfs verbetert, dan kun je winst maken. Elke oldtimer die je niet meer nieuw bij de dealer kan kopen is waardevol. Geen ruimte voor een auto? Overweeg dan een klassieke motor. Hier stijgt de waarde ook enorm van.

De markt voor oldtimers doet het beter dan de meeste andere vormen van beleggen en nu is het jouw beurt om eigenaar te worden van de volgende topper.

Zie je iets moois? Alle foto‘s in dit artikel zijn genomen van kavels uit de wekelijkse oldtimerveilingen op Catawiki. Kijk zelf eens op Catawiki en registreer je als verkoper om een klassieker uit je eigen collectie voor de veiling aan te bieden.