Circuit Zandvoort is ieder jaar het strijdtoneel tijdens het British Race Festival. De Dutch Vintage Sports Car Club gaat samen met de Stichting Fight Cancer haar eigen gevecht aan.

Wanneer CineCars op pad gaat voor een reportage, zijn we altijd op zoek naar die ene opvallende deelnemer, die speciale automobiel of dat bijzondere verhaal. Tijdens het British Race Festival op Circuit Zandvoort viel ons oog dit keer op een wel heel bijzondere invulling van ‘a day at the races’. Zoals ieder jaar wordt een deel van het programma ingevuld door de Dutch Vintage Sports Car Club. Onder het motto ‘Lekker rijden met gelijkgestemden’ maken ze er altijd weer een gezellig weekend van. Een grote tent beschermt de pre-war classics tegen de elementen en vormt een knus tijdelijk onderkomen voor de leden. Een weekend lang worden de drukke dagelijkse beslommeringen opzij gezet, om de dag te vullen met benzinedampen, technisch geneuzel en af en toe een rondje over de baan. Toch is het niet alleen maar vertier dat de dames en heren van de DVSCC bezig houdt, er is ook aandacht voor serieuze dingen. Hun weekend draait namelijk vooral rondom fondsenwerving voor Stichting Fight Cancer en voor Kika, de Stichting Kinderen Kankervrij.

Fight Cancer is een jonge en eigenzinnige stichting voor en door jongvolwassenen, die zich ten doel heeft gesteld fondsen te werven voor KWF Kankerbestrijding. Hun motto ‘Love Life, Fight Cancer’ is al meteen een stuk prangender dan het vorige. Ook omdat het onverholen laat zien dat de strijd tegen kanker resultaat oplevert wanneer zij mensen  kunnen inspireren om mee te doen. Met de fondsen die ze werven financieren ze, via KWF Kankerbestrijding, wetenschappelijk onderzoek en preventiecampagnes. De acties van Fight Cancer hebben een heel eigen karakter. Het zijn campagnes die aandacht trekken. Die midden in het leven staan. Die de vaak zo kenmerkende wil om te leven van kankerpatiënten benadrukken door ze bewust te linken aan het leven. Aan gezonde activiteiten. Samen op allerlei manieren het gevecht aan gaan. Tegen elkaar, tegen de elementen en oh ja, tegen die verschrikkelijke ziekte waar we vroeg of laat allemaal op de een of andere manier tegenaan lopen.

Iedereen heeft inmiddels wel eens van Swim to Fight Cancer gehoord, een recreatief zwemevenement dat in waterrijke steden gehouden wordt en inmiddels al ruim 250.000 euro heeft opgebracht. En dat is maar één van de talrijke campagnes. Deze jonge mensen geven de strijd tegen kanker een broodnodig nieuw elan. De DVSCC begrijpt dit als geen ander. Vandaar ook dat zij, samen met Circuit Zandvoort, niet alleen aandacht besteden aan dit goede doel, maar het ook met daad ondersteunt. Zo krijgt een luchtig weekendje uit meteen een waardig randje. Voor het luttele bedrag van 50 euro kunnen gasten in een van de vooroorlogse auto’s een ronde mee rijden over het circuit. Een unieke ervaring waar dan ook volop gebruik van wordt gemaakt. De kans van je leven en tegelijkertijd een goede donatie aan het ‘leven’. Monique Hoep, echtgenote en moeder van de mannen Hoep die we op CineCars al vaker voorbij zagen komen, verkoopt speelgoedbeertjes bij de tent van de DVSCC. Hiermee wordt het KiKa-fonds, dat zich richt op de strijd tegen kinderkanker, gesteund. Ze vertelt enthousiast dat ieder deelnemend DVSCC lid er al eentje gekocht heeft. Dat is wel duidelijk, op de auto’s zijn inderdaad talloze beertjes terug te vinden. Het publiek op Zandvoort herkent gelukkig ook de noodzaak, want ze is al bijna door haar voorraad heen.

Een bijzonder verhaal? Ja, wij denken van wel. Een noodzakelijk verhaal, dat zeker. In de wereld van klassieke auto’s kennen we allemaal verhalen over onverwachte rotte plekken. Over geslaagde restauraties en minder fortuinlijke miskopen. Helaas zijn we er ons allemaal pijnlijk van bewust dat ook het menselijk lichaam een complexe machine is, een machine die soms zomaar uit het niets begint te mankeren. Vaak is ze, mede dankzij de enorme inzet van velen, te redden van de ondergang, maar nog te vaak moeten we definitief afscheid nemen van geliefden die het gevecht tegen deze akelige ziekte hebben verloren. Daarom!
Martin Philippo