img_1157flag_cinecars_englishAutomerk BMW bestaat in 2016 honderd jaar. Om dat te vieren nodigde de fabriek alle BMW-clubs wereldwijd uit voor een weekend lang feest in thuisstad München.

BMW is sterk verbonden met de stad München, de stad waar het bedrijf werd opgericht en waar het uitgroeide tot een concern dat overal in de wereld klanten en liefhebbers kent. Om het honderdjarig bestaan te vieren heeft BMW het tweede weekend van september uitgekozen, om juist hier in München stil te staan bij verleden en toekomst van het merk. Onder de veelbelovende titel ‘The Next 100 Years’ wordt drie dagen lang gevierd dat BMW de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Samen met de BMW Klassieke Autoclub Nederland is Marcel Winkelman ter plaatse om te kijken, te luisteren en te genieten.

img_1280

img_1138BMW heeft alles uit de kast gehaald om zijn gasten te verwelkomen op een onvergetelijk weekend. München doet zijn reputatie van ‘meest noordelijke Italiaanse stad’ eer aan. We genieten van geweldig weer, een heerlijke sfeer, mooie gesprekken, uitstekend eten en drinken en natuurlijk zeer veel moderne en klassieke BMW’s. Het feest vindt plaats in en bij het Olympiapark, waar in 1972 de Olympische spelen plaatsvonden. Met de kenmerkende transparante ‘tentdaken’ doen de gebouwen aldaar ook nu nog steeds indrukwekkend aan. In de jaren zeventig en tachtig verwerkte BMW deze futuristische omgeving in zijn persfoto’s. Foto’s die in het collectief geheugen gegrift zijn. Het Olympiapark ligt op een steenworp van het zogenaamde ‘Stammwerk’. Daar vlak bij liggen de concerncentrale, het BMW Museum en het belevings- en aflevercentrum BMW Welt. Al met al voldoende areaal en entourage om op grootse wijze stil te staan bij 100 jaar BMW.

img_1119

img_1439Wanneer een merk als BMW liefhebbers van over de hele wereld uitnodigt, dan is een grote opkomst gegarandeerd. De levendige clubscene is vanuit alle uithoeken van de wereld naar München gekomen om te pronken en genieten. Pronken met de meest waanzinnige en soms zeer exotische automobielen. Genieten van al het gebodene, op automobiel, maar ook op muzikaal en culinair vlak. Wanneer je een presentatie bijwoont van Elvis Presley’s BMW 507 vallen al die zaken op hun plaats. De auto is in de jaren zestig ‘misbruikt’ als hotrod, voorzien van het bijpassende ‘Detroit Iron’. De auto is in deerniswekkende toestand teruggehaald naar Duitsland, waar ze na een indrukwekkende fabrieksrestauratie herenigd werd met de originele BMW 3.2 liter V8.

img_1258

img_1349Het is slechts een van de vele onvergetelijke verhalen van deze grootse viering. Een viering die ons hernieuwd kennis liet maken met München, met Beieren en de enorme veelzijdigheid van BMW. Een weekend lang waanden we ons in de wereld van ‘ons’ roemruchte merk. Genoten we van plaatsen die we alleen kenden uit de folders, van uitzichten die niets dan herkenning opriepen, van een grote gezamenlijke factor, de liefde voor het merk BMW.

Tekst en foto’s: Marcel Winkelman