15346150663_db514c88a2_kBij je beste vriend op de bankMet de Ami probeerde Citroën het gat te vullen tussen de functionele 2CV en de statige DS. Het resultaat, een eigenwijze vriend voor het leven.

De Citroën Ami 6, met het kenmerkende teruglopende achterruitje, is een van de stijliconen van het Franse merk. Hoewel ook latere ontwerpen nog steeds bol staan van karakter, is het lastig om de herkenbaarheid en sympathieke eigenzinnigheid van de Ami 6 te overtreffen. Toch kan ook de wat minder barokke Ami 8 zich beroemen op een grote schare liefhebbers. Wanneer het om design en historie gaat, ben je bij Citroën aan het juiste adres. Altijd net even afwijkend van de rest. Bij de Ami 6 en zijn opvolger de Ami 8 geen stijlbreuk in de filosofie van het merk met de dubbele chevron. Een lekker eigenwijs ontwerp en de doorontwikkelde techniek van de 2CV vormen de basis voor de Ami. Het model dat ontwikkeld werd om gepositioneerd te worden tussen de 2CV en de ID/DS is inmiddels een echte en voor velen herkenbare klassieker. Herkenbaar van vroeger, leuk, stiekem een beetje kneuterig en uiteraard met een hoge aaibaarheidsfactor.

Bij je beste vriend op de bank

Bij je beste vriend op de bank

Bij je beste vriend op de bankWillem en Hans kennen elkaar uit de hechte Citroëngemeenschap. Echte vrienden, echte ‘ami’s’ en verstokte liefhebbers van de Franse levensstijl. Op bezoek bij de Ami-vereniging, waar zij de onderdelen van hun klassiekers vinden, vertellen ze honderduit over hun passie die Citroën Ami heet. De eenvoud van de techniek zorgt er voor dat ze lekker zelf kunnen sleutelen en, met een rijke voorraad aan onderdelen in het aanwezige magazijn van de vereniging, weten zij hun auto’s goed voor de dag te laten komen. Wanneer ze er zelf niet meer uitkomen is er binnen de club altijd wel iemand die even mee wil helpen. Een echte vriendenclub, echte Ami’s dus.

Bij je beste vriend op de bank

Bij je beste vriend op de bank

15779759379_f74d5d8798_kWillem is van huis uit ‘Citrofiel’, hij groeide op met het merk en de Ami 6 is zijn beste vriend. Hij koestert de auto met een dusdanige hartstocht dat hij andere auto’s die hij op dat moment had verkocht om al zijn aandacht aan de Ami te kunnen geven. In deze film ook de Ami 8 break van Hans, nog zo’n man waarbij het merk al in zijn jeugd een belangrijke rol speelde. Als kind op de achterbank van de Citroën, door Frankrijk, turend naar buiten… Zo ontstaat een stukje jeugdsentiment! En ook hier weer de bevestiging dat een bepaalde merkvoorkeur veelal ontstaat door de autokeuze van de ouders.

Bij je beste vriend op de bank

Bij je beste vriend op de bank

Bij je beste vriend op de bankBlij en gelukkig zitten beide heren in een relax–modus achter het stuur van hun Franse vriend. Je moet geen haast hebben in deze auto’s, snel zijn ze niet, maar dan brengen ze je ook overal. Lekker zittend op de voorbank, rustig achter het verkeer aan hobbelen en lekker je eigen weg volgen. ‘Joie de Vivre’ zoals Hans het omschrijft. Stokbroodje, wijntje er bij en de sfeer is bekend. De Ami is gemaakt als vriend!
Dennis Rietveld