De laatste jaren lijkt de interesse voor de oude automobiel terug te keren. Dat zie je aan de bezoekersaantallen van grote en kleine gespecialiseerde beurzen, maar ook aan de vraag naar het betere autoboek.

DSC_0092Liefhebbers zijn op zoek naar literatuur over hun droomauto, of beter nog, over het model dat ze onlangs hebben aangeschaft. Geschiedenis of zuiver technisch, alles is gevraagd. Dat veel beurzen tegenwoordig werken rond een thema maakt de zoektocht vaak nog gerichter. Het aanbod uiteraard ook. Wie bang is voor eenheidsworst komt gelukkig bedrogen uit. De onvoorspelbaarheid van het publiek zorgt ervoor dat de handel alert blijft. En hoewel we ons allang niet meer verbazen, blijft de diversiteit van vraag en aanbod ons intrigeren.

CineCars gaat over klassiekers en liefhebbers. De mens achter de auto en de auto achter de mens. In onze films, onze portretten en onze filosofie. De symbiose van techniek en ongebreidelde liefde voor het onderwerp. De schoonheid van het ontwerp in scherp contrast met gebrachte offers. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een meeslepende zoektocht naar passie, heroïek en schoonheid. Het is dan ook geen toeval wanneer CineCars zich begeeft in de wereld van de autoliteratuur. Op zoek naar nog meer van dat alles. Met onze neus in de boeken op zoek naar de bron die ervoor zorgt dat er benzine door u en onze aderen blijft stromen. Op zoek naar de graal.

DSC_0096

Zo waren we op InterClassic in Maastricht, waar we ons vergaapten aan de BMW’s en Rolls Royces’ die het centrale hart van de beurs vormden. Het jubileum van het Beierse merk en de pracht en praal van de heren uit Derbyshire zijn op zichzelf voldoende om kraam na kraam te vullen met een keur aan schitterende autoboeken. De rijke geschiedenis van beide merken zouden je bijna doen vergeten hoeveel moois er nog te vinden is. Tot je onverwacht een oud boek in handen krijgt over een minder bekend, maar minstens zo illuster merk, door sommigen goedbedoeld de Italiaanse Rolls Royce genoemd. Een geuzennaam die het eens zo statige merk Isotta Fraschini flatteert, maar tegelijkertijd ook tekort doet. Is het toeval om dit uiterst zeldzame boek juist hier in handen te krijgen? Het is moeilijk op dergelijke vragen een sluitend antwoord te geven, maar als boekenman stemt het mij uitermate vrolijk de hand op dit collectors item te hebben kunnen leggen.

DSC_0098En zo dwalen we via Maastricht naar Italië. Naar een verzameling exclusieve oude autoboeken die we onlangs in handen kregen. Waaronder het schitterend gedetailleerde boek ‘OM Una Storia Nella Storia’ over de fascinerende racegeschiedenis van de Officine Meccaniche OM uit Brescia. Nu vooral bekend van de Iveco vrachtwagens, maar ooit een van de toonaangevende Italiaanse sportwagenmerken. Toont Iveco nu zijn racing pedigree door Parijs-Dakar te winnen, als OM stond het mee aan de wieg van de Mille Miglia. Die Mille Miglia staat trouwens weer volop in de belangstelling door een aantal prachtige publicaties. Publicaties die de sfeer en de geschiedenis van dit legendarische evenement treffend weten te vatten. Die ons nu al terug doen verlangen naar ons bezoek aan de editie van 2015. Naar het genot van het beleven van dit rijdende museum. Waar we onder andere genoten van de Cisitalia’s, zo schitterend beschreven in het boek ‘Cisitalia Catalogue Raison 1945 -1965’ dat we onlangs inkochten. Een zeldzaam boek over de (race)historie van dit kleine Italiaanse merk.

DSC_0101

DSC_0104Enkele weken later staan we in Antwerpen op het Classic Salon. Noem het toeval, maar recht tegenover ons staat een kleine verzameling Italiaanse Fiatjes te lonken naar een koper. Naar een liefhebber die het wel ziet zitten om zo’n autootje onder handen te nemen. Dat daar interesse voor is merken wij aan de vraag naar goede technische boeken. Over uitdeuken, plaatwerken en zelf onderhoud uitvoeren. Zo zie je maar, een goede Haynes kan net zo gezocht zijn als een fraai ingebonden naslagwerk. Dat de interesse in de klassieke automobiel leeft valt niet te ontkennen. En dat is geen toeval!

DSC_0108

tekst: Frank de Veer – Frenky Autodokumentatie

redactie: Marc GF Zaan