Oude VriendenOude VriendenRobbert Moree bezocht de Beaulieu Autojumble in het Verenigd Koninkrijk en had een reality check. Wandel mee tussen de eindeloze rij kramen van ‘s werelds beroemdste autojumble.

Ik heb nooit gedacht dat ik deze woorden in mijn mond zou nemen, ‘oude-mannen-hobby’. Zeker gezien ik inmiddels zelf ook de middelbare leeftijd heb bereikt. Wanneer ik dus spreek over oude mannen, dan hebben we het over mannen van 70+. Desondanks is het een hobby die ik zelf ook beoefen, de klassieke auto-hobby. Keihard en zonder enige voorbereiding word ik geconfronteerd met dergelijke hoge leeftijden wanneer ik in het kader van mijn oude auto hobby arriveer op de Beaulieu Autojumble, een wereldberoemde onderdelenmarkt in het zuiden van Engeland. Als ik wereldberoemd zeg, bedoel ik dat niet laagdunkend, van over de hele wereld komen mensen naar deze jaarlijkse onderdelenmarkt. De slogan is niet voor niets ‘if you can’t find it at Beaulieu, it does not exist’.

Oude Vrienden

Oude Vrienden

Oude VriendenDe rijen stalletjes met onderdelen zijn schier eindeloos, de variëteit is ongelofelijk. Complete motoren, carburateurs, schokbrekers, snelheidsmeters, zeldzame interieurdelen, reclameborden, stoelen, boeken, folders, posters… Zaken die één ding gemeen hebben, ze hebben allemaal te maken met het automobiele erfgoed van auto’s van grofweg voor de jaren zestig. De verkopers hebben dan weer gemeen dat ze nagenoeg allemaal op leeftijd zijn. Ik spreek een van de verkopers aan over zijn nering en wanneer ik wegloop wens ik hem een goede handel. Hij roept me toe ‘dat het daar helemaal niet om gaat’. Ik loop even terug, want dat kan niet waar zijn. De beste man vertelt me dat het weken voor de Autojumble begint. De telefoontjes van collega handelaren: ‘Je komt toch wel naar Beaulieu?’ ‘Neem je dat onderblok van de Riley voor me mee?’ ‘En dan weet je, ik ga weer’, zegt hij, ‘want ik wil mijn oude vrienden terugzien’. Eigenlijk komen ze gewoon voor het allerbelangrijkste in de hele wereld, het aanhalen van oude vriendschappen. Gezien de gemiddelde leeftijd van de verkopers hier, zijn dat oude vriendschappen.

Oude Vrienden

Oude Vrienden

Oude VriendenDe Autojumble wordt nu ruim 50 jaar gehouden en sommige verkopers komen er al even zo lang. Deze mannen houden gewoon een jaarlijkse reünie. Niet alleen mannen trouwens, alhoewel die zeker in de meerderheid zijn. Bij menig onderdelenstalletje zit een echtpaar. Stellen die al jaren samen de nering drijven. En lief en leed delen, de oude mannetjes liggen namelijk niet in een luxe hotel, nee, ze slapen in de caravan achter de handel of gewoon op een matras achter in de bestelwagen. Als vrouwlief er bij is, dan slapen ze daar samen. Dat kenmerkt ook gelijk de authenticiteit van de Autojumble. Hier zijn mensen zichzelf, hier hoeft niemand de schijn op te houden. De mensen zijn echt. Hun verhalen zijn echt en hun passie voor oude auto’s, de onderdelen en automobilia zijn echt. Een enorm contrast met andere evenementen waar veel juist draait om de uiterlijke schijn van succes. In Beaulieu niks van dat alles, hier willen de mensen gewoon hun vooroorlogse Austin of hun naoorlogse Ford Anglia op de weg houden. Ook die zijn vaak niet in concours-staat, ze zijn echt.

Oude Vrienden

Oude Vrienden

Oude VriendenOndertussen kom ik CineCars-collega Dick Jansen tegen. De familie Jansen is dit jaar voor de veertigste keer hier, weliswaar in verschillende samenstellingen. Vader Jansen, die er ook dit jaar weer bij is, maakt Beaulieu vandaag voor de veertigste keer mee. Ze hebben geen jaar willen missen, kennen hun buren en overburen op Beaulieu. Beaulieu is een deel van de familie geworden. Een familie van oude mannen en vrouwen. Gelukkig is er hoop, onder het publiek zie ik ook een jongere generatie opduiken. Een generatie die ook hart heeft voor die oude bakken. Gelukkig maar.
Robbert Moree

Oude Vrienden