DSC_0536flag_cinecars_englishDe Rockabilly Day 2016, het klinkt als vetkuiven en leren jekkers, het ziet er uit als een aflevering van Moonshiners. Show us your tattoos!

Oldtimerhappenings, je hebt ze in soorten en maten. Static shows, rondritten, concours’ en uiteraard een veelvoud aan combinaties. Liefhebbers van Americana pakken graag terug naar ‘the roaring fifties’ met thematische festivals. Omdat we bij CineCars niet vies zijn van ronkende V8 motoren en dames in petticoats stuurden we onze hoofdredacteur naar de Rockabilly Day 2016. Niet in het minst omdat Vlaanderens grootste evenement in dit genre bij hem thuis om de hoek plaats vindt.

DSC_0497

DSC_0544Met enige tegenzin laat ik mijn oude schicht naar een achterafveldje dirigeren. Niet Amerikaans, geen Volkswagen, dan hoor je er niet helemaal bij in de wereld van de Hillbillies en getatoeëerde dames. Kijken mag gelukkig wel en daar zijn we uiteraard voor gekomen. Dit is niet zomaar een gelikte oldtimermeeting, dit is een festival van Amerikaanse cultuur, van fifties style en beleving. Mobiele barbershops, polkadots en heel veel tatoeages. Het aanbod is breed, zij het een tikje eenzijdig. Hippe dudes met wilde baarden in oversized ‘overalls’ geflankeerd door dames die er allemaal uit willen zien als Lana del Rey, het is Grease in overdrive. Een opeenstapeling van elke subcultuur die het Amerika uit de jaren vijftig groot heeft gemaakt.

DSC_0545Het maakt dat de Rockabilly Day een heel bijzonder sfeertje krijgt. Terwijl de brandende zon de plassen van een nachtelijk onweer op laat drogen, komt het festivalterrein langzaam tot leven. Een eindeloze rij zijdezacht lopende Chevvies, Chryslers, Dodges en wat dies meer zij draait een voor een het terrein op. De een ingetogen en laag, de ander ‘loud and kickin’. Roestige pick ups, complete gestoorde rats, het komt allemaal voorbij. Je dwaalt van het ene Discovery programma in het andere. Schitterend gerestaureerde wagens, vakkundig gepimpte rides en moonshiners galore. Net als Hells Angels op dikke Harley Davidsons trouwens, om nog maar eens een subcultuur aan te halen. En Volkswagens natuurlijk. Kevers, busjes, het hele luchtgekoelde assortiment. De Californian beach style belichaamt door het wagentje dat bedoeld was om de Europeanen in de auto te krijgen.

DSC_0551

DSC_0516Zestig jaar geleden zou een samenscholing van al deze groeperingen tot een kleine burgeroorlog hebben geleid, vandaag genieten we samen van al het verzamelde schoons. De auto’s, de dames, de baarden en de tatoeages, ik kijk mijn ogen uit. Met mijn duimen achter mijn bretels struin ik een paar uur over het terrein. Genietend van de passie waarmee ook deze liefhebbers met hun hobby omgaan, de vele details die elke wagen bijzonder maken. Ieder op zijn eigen manier, binnen een niche die heel eigen conventies lijkt te hebben. Uiteindelijk gaat het toch altijd weer om hetzelfde, zien en gezien worden. En daar kunnen we ook bij CineCars prima mee leven.

Tekst en foto’s: Marc GF Zaan

[flickr_set id="72157672128582731"]