IMG_0788Schuifelend vervolg ik mijn weg door de broeierige hal. Het licht werkt bevreemdend. Een gemompeld excuus. Ik herschik mijn rugzak. Over de schouder van de grijzende kerel voor mij ontwaar ik de eerste wulpse lijnen. De voortsjouwende massa kijkt met me mee.

Elk zijn voorkeur. Een gedeelde liefde. Zo staan ze daar, in willekeurige slagorde. Opgeblonken, gekleed op de gelegenheid. In knallend geel, blinkend rood of stemmig grijs. Lichtblauw met een contrasterend stiksel. Maagdelijk wit. Sommigen halfnaakt. Bedrieglijk, maar daarom niet minder aantrekkelijk.

IMG_6317Ze zijn Duits, Brits, Frans, Italiaans… Een enkele Nederlandse, Zweedse, zelf een Tsjechische staat te lonken. De boodschap is hetzelfde: Verleiden met een kapitale V. Zo werk ik mij van hal naar hal. Langs de clubs, de bars, de eetgelegenheden. Laat ik me inviteren op een stand. Vlotte babbels, interessante gesprekken, de nabijheid van nog meer moois. Voor wie zich nog op een verkeerd spoor bevindt, uw CineCars-reporter dwaalt over het 39e Antwerp Classic Salon. Een driedaagse beurs vol maagdelijk blik, een enkele ervaren schoonheid, maar vooral veel sfeer.

IMG_6297Je kunt er voor kiezen om je te vergapen aan de prijzige klassiekers in de grootste hal, maar wij vonden meer onze draai tussen de clubstands en de kleinere handelaren. Kleine trouvailles, de inventiviteit waarmee clubs zichzelf op de voorgrond proberen te plaatsen, de passie van de mensen. Een hand hier, een joviale ontvangst elders. Gedeelde liefde voor een hobby. Een leven met klassieke auto’s. Leuk om mee te maken, te bekijken met  een beetje afstand. Er deel van uit te maken wanneer dat zo uitkomt. In elke hal ons vaste aanknopingspunt. Telkens weer nieuwe gesprekken, onderwerpen, ideeën, initiatieven.

IMG_0667‘Wat zou het zijn? Een kit, een remake? Niet alles wat je tegenkomt op het Antwerp Classic Salon doet meteen een belletje rinkelen. Speedsport bijvoorbeeld. Nooit van gehoord. Nu wel. Gebouwd tussen 1924 en 1928, in Schaarbeek, bij Brussel. Geen enkel overlevend exemplaar bekend. Waar we dan naar staan te kijken? Naar een replica van een van de twee racewagens die het merk ooit heeft ingezet. Net als het origineel op basis van een Ford T. Gebouwd met slechts een handvol foto’s als voorbeeld en toch tot in detail identiek aan het origineel. De brille waarmee ons in onvervalst West-Vlaams verslag wordt gedaan van de beknopte geschiedenis van het merk Speedsport, maakt voor ons deze beurs.

IMG_0754CineCars vindt zijn weg in deze wereld van glamour en Autoglym. Van snelle handel en diepgewortelde passie. Als een vis in het water, sardines in olie. Inspiratie en contacten gaan hier hand in hand. Als voorbode van wat weer een prachtig jaar zal worden. Een echt CineCars jaar.

Het Antwerp Classic Salon, van 4 t/m 6 maart 2016 in Antwerp Expo, Antwerpen, België.
tekst: Marc GF Zaan
foto’s: Dick Jansen, Mirko Cocco