Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.

In de snelle digitale wereld heeft het fotograferen met een analoge camera iets rauws en organisch. De klassieke klik van de sluiter, de vertrouwde geur van chemische stoffen als de foto ontwikkeld wordt in een donkere kamer en de pure vreugde van het vastleggen van een uniek moment kan een digitale camera niet evenaren. Fotograferen met een nostalgisch mechanisch toestel is een kunstvorm, en interessant genoeg, een die ook potentie heeft als het gaat om investeren. Niemand realiseert zich dit beter dan Ed van Mil, een van onze eigen fotografie experts. In 2011 won hij de titel Europese verzamelaar van het jaar voor zijn collectie van meer dan 1.000 Kodak-camera’s. En nu is hij hier om aan jou te bewijzen waarom je in analoog moet investeren. Blijf lezen om te ontdekken wat een analoge camera zo speciaal maakt en waarom je nu moet investeren in analoge camera’s.

De magie van een mechanisch toestel

“De belangrijkste reden dat mensen gek zijn op analoge camera‘s is omdat om een goede foto te nemen, je veel moet weten over diafragma en sluitertijd snelheden,” zegt Ed. Het gaat om het gebruik van deze vaardigheden – jouw kennis van de camera en jouw passie voor dat wat je fotografeert – dat is zo spannend als het om analoge fotografie gaat. “De techniek is wat mensen aantrekt, alles op een analoge camera werkt nog volledig mechanisch. Deze camera’s hebben een sfeer van nostalgie over zich, en dat is waarom verzamelaars er graag in investeren.“

Een Rollei 6006 die werd verkocht in onze Fotografie veiling voor € 2.000 in 2016

Een investering doen

Een ander fantastisch iets aan analoge camera’s is dat een goed model zijn waarde behoudt. Camera‘s als de Leica, Hasselblad, Nikon en Canon worden nu nog steeds gebruikt voor het fotograferen met film omdat ze betrouwbaar, handig en tijdloos zijn. In het bijzonder zijn de eerste Nikon camera’s zoals de Nikon M nog steeds zeer waardevol vandaag de dag, hoewel sommige al 70 jaar oud zijn. Verwacht ongeveer € 3.000 te betalen voor een van deze camera’s. Bedenk ook dat de scherpte van de analoge foto’s veel beter is dan met de moderne digitale camera’s. Onderzoek heeft aangetoond dat je minimaal een 80 Gb camera moet hebben om digitaal hetzelfde resultaat te bereiken als analoog. Wanneer je in een analoge camera investeert, investeer je niet alleen in de kwaliteit van je camera, maar ook de kwaliteit van het eindresultaat.

Deze Nikon S2 rangefinder werd verkocht voor € 1.500 – het drievoudige van de prijs die door onze experts werd geschat!

Waar moet je naar op zoek gaan bij het investeren

Dus welke camera’s zijn een mooie investering? “Investeer in een model van hoge kwaliteit, zoals een Hasselblad, Rollei of Leica. Deze camera’s zijn zeer gewild, omdat ze nog steeds zeer geschikt zijn voor gebruik in het moderne digitale tijdperk,” adviseert Ed. De meeste van de lenzen voor deze camera’s zijn bijvoorbeeld ook bruikbaar op digitale camera’s. Dit betekent dat je slechts één soort lens hoeft te kopen voor zowel op je digitale camera als op je analoge camera. “Kodak en Agfa camera’s doen het altijd goed bij verzamelaars”, stelt Ed. “En als je aan een Leica uit de jaren ‘60 in uitstekende staat kunt komen, dan is er een enorme markt voor deze camera’s.”

Er is een enorme markt voor camera’s zoals deze Leica M2 die in 2016 voor € 3.500 werd verkocht

Analoge camera‘s in de veiling

Onze Fotografie veiling heeft enkele fantastische resultaten laten zien als het gaat om verzamelwaardige analoge modellen. Zo werd een Rollei 6006 met 4 lenzen en accessoires in 2016 verkocht voor het indrukwekkende bedrag van € 2.000. Zowel de koper als de verkoper was blij met deze deal. Een mooi voorbeeld van een Hasselblad verkoop was een 1957 SWA Superwide die voor € 1.500 werd verkocht. En een uitzonderlijke verkoop van een top collector’s item was een Nikon S2 Rangefinder uit de jaren ‘50. De camera werd verkocht voor 3 keer de geschatte waarde, toen hij werd afgehamerd op € 1.500.

Ed adviseert te investeren in Hasselblad. Deze 1957 SWA Superwide Hasselblad werd verkocht voor € 1.500 in onze Fotografie veiling

Met digitale fotografie kun je tig foto’s nemen en de foto‘s die je niets vindt gewoon direct verwijderen. Maar bij analoge camera’s is dat anders – het draait allemaal om belichten, omkaderen, en het vastleggen van dat ene moment – en pas later de resultaten onthullen wanneer de foto ontwikkeld is. Deze ervaring heeft iets puurs en magisch, wat simpelweg niet vervangen kan worden. Investeer in je ambacht door onze Fotografie veilingen af te gaan en jouw volgende camera te vinden.

Bied, koop en verkoop met slechts één gratis account – of je nu op zoek bent om te investeren of een investering te gelde te maken, hier bij Catawiki gaat het eenvoudig.