german flag

German

Jim Clark Revival 2015

Jim Clark. Hockenheimring.  Een verbinding die 7 april 1968 zijn bijzondere lading kreeg. Onderweg in zijn Lotus 48 in de F2-klasse verloor de briljante coureur en een van de allergrootste racers aller tijden, de controle over zijn wagen door een listig leeglopende band.

DSC_0725Dit kreeg een fataal einde in het woud direct naast de baan. In die tijd had de Hockenheimring namelijk nog geen vangrails en waren de autos veel minder veilig. Autoracen was toentertijd gewoon bloedlink en coureurs waren echte helden. Held der helden was in die dagen Jim Clark. Dit wordt jaarlijks tijdens de Jim Clark Revival op de Hockenheimring geëerd.  CineCars ging op bezoek voor een korte impressie.

DSC_0813Jim Clark vormde met Lotus een onverslaanbare combinatie en dus stonden er in de Jim Clark tentoonstelling fraaie racewagens van het iconische merk uit Hethel, zoals de Lotus 33 R9 waarmee hij in 1965 de GP van Nederland in Zandvoort wist te winnen. Weinig verrassend dat buiten naast de ingang de nieuwste Lotus modellen stonden te pronken en de huidige Lotus Europa Cup in grote getale aanwezig was voor een stevig potje racen.

DSC_0850Uit de tijd van Jim Clark waren ook de raceklassen Formula Vee en de FIA Lurani Trophy, beiden aanwezig met een kleurrijk startveld van monopostos. Het publiek kon ook genieten van modernere, snellere DTM, F1 en GP2 wagens op de baan, met origineel geluid!
In het omvangrijke, driedaagse programma werden fraaie races met klassieke toerwagens en Can Am wagens gehouden. Onder de deelnemers waren een groot aantal Nederlander en met de Youngtimer Touring Car Challenge was er zelfs een complete raceklasse uit Nederland.

DSC_0933Er werd in het algemeen stevig geraced, wat soms tot vervelende blikschade of technische problemen leidde. Voor de monteurs werk aan de winkel en voor de bezoekers extra actie. Jonge bezoekers konden op de slotracing of aan het stuur van een go-kart eerste motorsportervaring opdoen.
Kortom, teveel om op te noemen gewoon en zeker de moeite waard voor een weekend trip naar Hockenheim. Wij gaan er graag weer heen in 2016.
Tot volgend jaar  !

Stuttgart, 15 April 2015
Peter Paul Keizer-Pecqueur