De liefde voor klassieke auto’s gaat hand in hand met een nostalgisch verlangen. Omdat herinneringen niet altijd vanzelfsprekend zijn, schoof Niko Bloemendal aan bij de Alzheimer Rally 2018.

Historische rally’s en goede doelen, het blijkt steeds weer een prima combinatie. Overal in de wereld worden rally’s gereden voor het goede doel. Soms lokaal, vaak tot in het buitenland. Eendaagse evenementen, maar soms ook een hele week lang. De belangrijkste insteek, iedereen haalt geld op. Supergoed, want goede doelen hebben dit soort evenementen nodig om geld binnen te kunnen halen. Wat organisaties als deze doen staat vaak ver boven dat van andere evenementen. Ze zetten alles op alles om zoveel mogelijk geld bijeen te sprokkelen. Waar veel van deze evenementen het al heel goed doen door 10.000 euro of meer op te halen, verbleken ze toch bij de Alzheimer rally. Elk jaar weer lukt het de organisatoren van dit onvergetelijke evenement, ja, dat is een woordspeling, om het bedrag van vorig jaar te verbeteren. Dit jaar wordt er maar liefst 75.000 euro naar het VUMC Alzheimercentrum overgemaakt. Hoe goed is dat? Deze en alle andere organisaties die zich op een dergelijke manier inzetten voor hun medemens verdienen een staande ovatie.

Vergeet de deelnemers niet, want wanneer je kijkt naar de auto’s die op de startlijsten vermeld worden krijg je onmiddellijk de aandrang om ook voor hen op de banken te gaan staan. Wederom staat er een uniek deelnemersveld op u te wachten. Veel van de equipes die zich aan het voorbereiden zijn voor de Tulpenrally staan hier aan de start en dat zijn er nog wel wat. En wat dacht je van deelnemers die zich voorbereiden op de 1000Miglia? Ja, ook die moeten zich voorbereiden. Voor de start hebben zich maar liefst 42 pre-war automobielen ingeschreven. Helaas blijkt dat zulke oude auto’s toch wat onbetrouwbaarder zijn, of liever gezegd, de onderdelen niet voor het oprapen liggen. Een kleine 30 gaan er uiteindelijk van start, omdat een aantal deelnemers toch door technische problemen geplaagd worden. Gelukkig blijft er voldoende moois over van de in totaal 161 equipes die zich dit jaar hebben aangemeld voor de Alzheimer Rally.

Er staat een indrukwekkende rij Bentleys aan de start. Een 3/8 Racer, een Blower Le Mans Special, een 4.5 Litre Blower, een Speed Six en niet één, maar meerdere Derby’s. En wat te denken van een Alvis Silver Eagle Special, of een Mercedes Benz 500K type C? Kortom, alleen de pre-war line-up is al bijzonder indrukwekkend. Uiteraard zijn er ook pareltjes van ‘modernere’ klassiekers. Wat dacht u van een Siata Fiat 1100 103 GT, een Lancia Flavia Vignale, een works Austin Healey SM0745, een schitterende witte MG B GT V8, of toch de indrukwekkende Rolls Royce Silver Cloud III. Wat is het veel en wat is het mooi. Hoewel een volgende woordspeling in een dergelijke context altijd op de loer ligt, zal ik me inhouden. Foto’s zeggen immers meer dan woorden, dus wordt het tijd voor de foto’s. Geniet ervan.
Niko Bloemendal