Waanzin noemde ik het vorige week, de beklimming naar Chamrousse in de Franse Alpen. In een NeKaf uit 1960. L’Alpine Classique en hoe het verder ging.

Het is zaterdagnacht, de licht beschonken stemmen in het deurgat van de polyvalente zaal worden gedempt door een dikke laag verse sneeuw. De parkeerplaats, de auto’s, de weg naar beneden, alles is wit. De NeKaf is één van de weinige klassiekers die de feestlocatie op het bergstation vanavond bereikt heeft. Wat eerder voelde als een overwinning op de elementen, lijkt nu de afdaling ingezet moet worden op het plan van een gek. De aanmoedigingen van het nog immer uitgelaten gezelschap negerend, komt de NeKaf voorzichtig in beweging. Lage giering en vierwielaandrijving ten spijt, Yuri Colman en Boudewijn van den Bogaert begeven zich op glad ijs. Letterlijk.

L’Alpine Classique 2018 is alles wat het beloofde te zijn. Een fantastisch gezelschap, helemaal in stijl en een organisatie die er alles aan doet om dit weekend onvergetelijk te maken. Zoals je kunt verwachten in een wintersportgebied, doen de weergoden ook hun duit in het zakje. Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw, 40 cm per dag zorgt voor barre omstandigheden. Voor de klassieke vervoermiddelen, maar zeker ook voor de die-hards die hier gekomen zijn om te beleven wat wintersport in die dagen nu eigenlijk betekende. Om te ontdekken hoe de stand der techniek door de jaren heen veranderd is. Wat klinkt als het paradijs voor de fanatieke wintersporter, wordt een heel ander verhaal wanneer je op twee keer 2,5 meter houten ski staat. Niet alleen de techniek van het skiën, maar ook de techniek van het materiaal is helemaal anders dan we in 2018 gewend zijn.

Skiën tijdens L’Alpine Classique is een uitdaging. En dat is geen understatement. Goed, vooraleer je je klassieker de berg op hebt gedirigeerd ben je al even op pad, maar dan begint het pas. Een extra laag kleren, de broek op de juiste manier in de kniekousen, een jack, een sjaal, een muts, een riem hier, een riem daar en dan, net wanneer je denkt dat je bijna zover bent, een binnenschoen, een buitenschoen, beiden met veters, uiteraard. Niet te los, niet te vast, het kost even tijd. Inmiddels zit al die kleding al danig in de weg. Nog één stap, de ski’s. De afmetingen van de ski’s, maar ook de leren schoenen, die veel minder steun bieden dan moderne skischoenen en vooral de bindingen. Veilig verankerd aan de skischoenen, tenminste, zolang je niet valt, dit zijn geen veiligheidsbindingen zoals we die tegenwoordig kennen. Dit vergt meer dan enige gewenning, dit vergt heldenmoed.

L’Alpine Classique 2018 is een sprong terug in de tijd. Terug naar een prachtige tijd, maar tegelijkertijd ook een confrontatie met een levenstandaard die we ons bijna niet kunnen voorstellen. Een set ski’s kost in 1960 zo’n 500 D-Mark, voor de gemiddelde werknemer toch snel 20 weken salaris. De kale tweepersoonsbunker in het Olympisch hotel in Chamrousse kent geen enkel vergelijk met de luxe-accommodaties in Pyeong-Chang. Het zijn andere tijden, een eenvoudige ‘salle polyvalente’ wordt op zaterdagavond een rokerige jazzclub, dineren doe je in avondkledij en skiën is voor de happy few die het geld én het lef hebben om zich in het diepe te storten. Een reis terug in de tijd die zoveel verder gaan dan het genieten van een klassieke automobiel. L’Alpine Classique, een waanzinnig evenement.
Marc GF Zaan