Een Alfa Romeo Alfetta GT uit 1977. Dat is nou een auto waar we wel eens iets meer over willen weten voor ie van eigenaar verwisseld.

‘De familie verklaarde me unaniem voor gek, Alfa Romeo, dat is toch geen auto voor de gewone man.’ Kees de Winter liet het destijds niet aan zijn hart komen. Na ruim zestien jaar geen auto te hebben gereden, kocht hij bij een lokaal garagebedrijf een gebruikte Alfetta. Eens die stap genomen, was er geen weg terug. Er volgde een Alfa 33, toch weer een Alfetta en, de mooiste van het stel, de Alfetta GT. Een origineel Nederlandse auto in opvallend Biancospino (meidoornbloesemwit). De auto van mijnheer de Wethouder was nu van Kees en dat zou hij ruim achttien jaar blijven.

 

De Alfa Romeo Alfetta wordt in 1974 op het publiek losgelaten. Een strak gelijnde vierdeurs sedan die onder het sobere plaatwerk een gehele nieuwe technische layout weet te verbergen. De kenmerkende Alfa dubbelnokker is nu verbonden met een transaxle versnellingsbak tussen de achterwielen. Dit geeft de auto een optimale gewichtsverdeling, die resulteert in een uitermate sportief en betrouwbaar rijgedrag. Sportiviteit die pas echt tot zijn recht komt bij de introductie van de Alfetta GT, een driedeurs coupé die precies de uitstraling heeft die bij de prestaties van de Alfetta behoren. Is de sedan na ruim veertig jaar welhaast vergeten, de verleidelijke vormen van de Alfetta GT zijn inmiddels deel uit gaan maken van het collectief geheugen.

De eerste jaren werd de Alfetta GT van Kees de Winter ingezet als dagelijks vervoermiddel. Hoewel de auto ook toen al ruim twintig jaar ervaring had, was het nog steeds een fijne en betrouwbare auto. Later, toen modernere auto’s de Alfetta van de favoriete positie op de oprit hadden verdreven, is de auto grondig aangepakt. De techniek gereviseerd en de carrosserie van onder tot boven opnieuw gelakt. En het moet gezegd worden, hierbij werd nauwelijks rotterij aangetroffen, iets wat in ieder geval op de verjaardagsfeestjes van de familie De Winter nog steeds met argwaan wordt bekeken. Het is eens te meer het bewijs dat met goede zorgen zelfs de meest verschrikkelijke reputatie het hoofd geboden kan worden.

We zullen er geen leeftijd op plakken, maar Kees de Winter is inmiddels 48 jaar getrouwd. Dan komt er een moment waarop je beseft dat je een verzameling auto’s hebt die nog nauwelijks wordt gebruikt, dat je favoriete coupé een instap heeft die er ongemerkt voor zorgt dat je toch naar een andere auto pakt. De Alfetta GT is de laatste die de weg moet ruimen. Met pijn in het hart, maar ook wel met vertrouwen in de toekomst. Dit is een auto die gereden moet worden, niet om weg te kwijnen in de garage. Kees neemt geen afscheid van Alfa Romeo, samen met een vriend bezoekt hij nog steeds de evenementen van de Vereniging Alfa Romeo Liefhebbers Nederland. Nu in een in nieuwstaat verkerende Alfa 33 die de heren zelf uit Piemonte hebben gehaald.

Interesse in de Alfetta GT van Kees de Winter? De auto maakt onderdeel uit van de lopende veiling op www.classicpaddock.com U heeft nog tot 30 mei aanstaande de kans om dit witte pareltje tot de uwe te maken. Zo’n kans laat je toch niet schieten?
Marc GF Zaan