In samenwerking met Franco Carrión – expert klassieke auto‘s

Alfa Romeo staat erom bekend dat ze enkele van de meest verleidelijke klassiekers heeft gemaakt. Het merk werd opgericht in 1910 en is sinds 1911 betrokken bij sportwagenraces . Met meer dan honderd jaar ervaring in het bouwen van enkele van de meest inspirerende en invloedrijke auto’s die je op de weg kan vinden, is het moeilijk om te bepalen welke onze aandacht verdienen. Onze expert klassieke auto‘s, Franco Vigorito deelt de – naar zijn mening – 7 beste Alfa Romeo modellen. Blijf lezen om uit te vinden welke modellen het is gelukt om op de lijst te komen.
1. Alfa Romeo 2000 Sportiva 1954  

De Sportiva is eigenlijk een conceptauto, aangezien er in totaal maar vier complete showauto‘s zijn gemaakt (twee coupés en twee spiders). Hoewel hij nooit het productieproces heeft bereikt, wordt de auto nog steeds beschouwd als één van de beste sportwagens die werd gebouwd in de jaren vijftig. De carrosserie werd ontworpen door Franco Scaglione van Bartone. Alfa Romeo bouwde het Sportiva model en combineerde het met een innovatief ontwerp in een poging hun glorie uit de vooroorlogse periode nieuw leven in te blazen. Het idee was om ‘vliegende schotels’ te bouwen met een buisvormig ruimteframe en om hun vooroorlogse techniek te gebruiken, maar met een nog krachtiger motor. De Sportiva beschikt over een opgeblazen versie van de motor van de 1900 familie sedan, waardoor hij betrouwbaar en snel werd. Eerder ontworpen voor op de weg dan op de racebaan, is de bouw vrij klein om zo te kunnen blijven concurreren met auto’s zoals de Mercedes-Benz SL300. Deze auto was een groot succes en inspireerde vele andere toekomstige ontwerpen voor sportauto‘s.

2. Alfa Romeo T33/2 Stradale Prototipo 1967 

Alfa Romeo staat erom bekend dat ze seksuele aantrekkingskracht combineert met plezier. De Stradale Prototipo is niet alleen een van de mooiste auto ooit gemaakt, maar de technische mogelijkheden maken het tot een auto waarmee rekening gehouden moet worden.  Het gewelfde ontwerp van de auto, samen met de aluminium carrosserie gewikkeld rond een aluminium cilindervormig chassis zorgen ervoor dat de auto zeer gerespecteerd wordt in de racewereld. De beroemde vlinderdeuren en lichte behuizing van slechts 700 kg maken deze auto tot een zeer uitzonderlijke creatie.

3. Alfa Romeo 8C 2900 Mille Miglia 1938 

De Mille Miglia wordt door sommigen gezien als een van de beste klassieke auto‘s ooit gemaakt. Het is er één die je verwacht te zien op bijna elk oldtimer evenement. De Mille Miglia ontstond in de jaren ‘30 door de technische expertise van de legende Vittorio Jano. Dit model werd gemaakt als een snelle, drukgevulde en sierlijke machine en wat sloegen ze hiermee de spijker op zijn kop. De auto kreeg een drukgevulde 2.9 liter 8-lijnmotor met 180 pk, voor gebruik op zowel de weg als de racebaan. Als je er nog steeds niet van overtuigd bent dat dit één van de beste auto‘s is die uit de Alfa Romeo fabriek is komen rollen, zouden we je erop willen wijzen dat Ralph Lauren eigenaar was van dit model en er erg van hield. Er werden diverse modellen met verschillende motoren geproduceerd (versies voor op de weg en om mee te racen). Dit was de 2.9 L (laatste serie).

4. Alfa Romeo Spider Duetto 1966 – 1994

De Duetto Spider is het summum van stoerheid. Dit model is gemaakt om hulde te brengen aan het rijden met open dak, snelheid en aanwezig zijn op de weg.  Het gestroomlijnde Italiaanse design, gecombineerd met de lichtgewicht bouw, zorgde ervoor dat deze auto zich duidelijk onderscheidt van de rest en toonde zijn karakteristieke behendige aard op de landelijke wegen.  Alles, van het ontwerp tot het geluid en het gevoel van deze auto, maakt dat de Duetto Spider wordt beschouwd als één van de meest verleidelijke en coolste auto’s op de weg.

5. Alfa Romeo Bertone Carabo 1968

De Bertone Carabo is aantoonbaar één van de meest radicaal ontworpen Alfa Romeo’s die ooit werd gebouwd. De Bertone was oorspronkelijk gebaseerd op het chassis van de Alfa Type 33 Stradale, maar er zijn niet veel andere overeenkomsten. De bekende ontwerper Gandini introduceerde de opvallende wigvormige lijnen, die de manier waarop hedendaagse supercars worden ontworpen, zou veranderen. Deze auto beloofde de toekomst en is ontwerpers nog voor tientallen jaren blijven inspireren, en daarom staat hij op onze lijst.

6. Alfa Romeo Disco Volante 1952

Één van de meest futuristische auto’s van Alfa was de C52 ‘Disco Volante’. Met haar wulpse rondingen kon de auto gemakkelijk worden aangezien voor een Jaguar E-type; en inderdaad, als de berooide fabrikant dit project niet op de plank had gelegd om zich met andere dingen bezig te houden, dan had het Alfa‘s magnum opus kunnen zijn. De C52 ontstond tijdens een onstabiele periode voor Alfa Romeo. Het bedrijf had zojuist de Formula 1 World Championship van 1951 gewonnen, maar Alfa had last van naoorlogse geldtekorten die ertoe leidden dat ze zich terugtrokken uit de competitie.

7. Alfa Romeo Giulietta SS Prototipo Bertone

Het eerste prototype van de Giulietta SS werd in 1957 gepresenteerd tijdens de Motor Show in Turijn. De Bertone zou de vervanger moeten worden voor de Giulietta SS, maar werd nooit in productie genomen. Daardoor werd het een uniek model dat vandaag de dag niet vaak meer wordt gezien.

Of je nu op zoek bent naar een lichtgewicht auto om soepel op landweggetjes te rijden, of een verleidelijke, slanke bouw die je sierlijk op je plek van bestemming brengt, je kunt niet ontkennen dat Alfa Romeo enkele van de beste auto’s ter wereld heeft gemaakt. Ga naar onze wekelijkse Classic Car veiling waar je een breed aanbod vindt van klassieke auto‘s zoals een Alfa en vele andere geweldige merken.