Contrasting Worlds
Contrasting Worlds
Een Saab in de 1000Miglia, Zweedse zekerheid versus Italiaanse flair. In het Engels kun je dat zoveel mooier zeggen: Opposites attract!

In 1957 staan er in Brescia twee Zweedse heren aan de start in een nagelnieuwe Saab 93. De kleine 2-takt is een buitenbeentje in het deelnemersveld van Italiaanse sportwagens en internationaal gerenommeerde merken. Toch weten Charlie Lohmander en Harald Kronegård verrassend genoeg de eindoverwinning in de klasse tot 750cc binnen te slepen. Des te verrassender, omdat Saab helemaal niet weet dat ze aan de rally deelnemen, in Zweden denkt men dat Lohmander op huwelijksreis is. De 1000Miglia staat zeker niet op de agenda van de fabriek, de confrontatie met de Italiaanse specialisten is nog een brug te ver voor de sportieve aspiraties van de Zweden.Contrasting Worlds Nog opvallender is het, dat de 1000Miglia gewonnen wordt met een standaard auto die zo uit de showroom komt. Misschien is juist dat wel de reden dat de overwinning van Saab niet wijd en zijd bekend is. Dat men zelfs in Zweden niet weet waar de auto in kwestie gebleven is. Terug de showroom in als jonge occasion, ‘van een oud dametje geweest mijnheer, alleen gebruikt om naar de kerk te rijden’. Er is zelfs niemand die weet welke kleur de auto had, er bestaan alleen nog een paar zwart-wit foto’s.

Contrasting Worlds

Contrasting WorldsHet is deze anekdote die Autovisie journalist Werner Budding en Saab-enthousiast Dirk Koppen bij elkaar brengt, wanneer eerstgenoemde in 2017, precies 60 jaar na de overwinning in Brescia, in precies zo’n Saab deelneemt aan diezelfde 1000Miglia. Voor het rode autootje van Michiel Bakker is het niet de eerste keer in de Mille, voor Werner wel. Het hele avontuur wordt natuurlijk vastgelegd voor de werkgever, niet in het minst door de dagelijkse live-vlog vanuit Italië. Het zijn die vlogs die de drie heren op deze maandagavond in januari opnieuw bij elkaar brengen. Ze zijn de leidraad voor een geanimeerde lezing voor afdeling Oost van de Nederlandse Saab Club. In de showroom van Saabpartners, het bedrijf van Dirk en zakenpartner Bas Smit, zijn maar liefst 170 enthousiastelingen samengedromd rond de kleine rode Saab. Nieuwsgierig, enthousiast en zelfs een beetje bezorgd.

Contrasting Worlds

Contrasting Worlds

Contrasting WorldsDe avond zit overvol, Kees de Regt van de KNAC doet uit de doeken hoe je als deelnemer aan dergelijke evenementen zoveel mogelijk risico af kunt dekken, namens bandenfabrikant Vredestein laat Bernie Wierenga zien hoeveel energie er geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van de juiste banden voor uw en onze klassieker, maar het zijn vooral de stuiterende telefoonbeelden van Werner Budding’s vlog die een extra dimensie geven aan het verhaal. Een verhaal van Italiaanse gekte, liefde voor de autosport op een manier die voor ons noorderlingen soms moeilijk te vatten is. Alles en iedereen moet wijken voor het circus dat 1000Miglia heet. Het is een fascinerend verhaal, dat, gelardeerd met de grote kennis van de Saab-man naast de journalist, perfect weergeeft hoe groot het contrast is tussen de wereld van de nuchtere Saab-rijder en de gepassioneerde tifosi. 

Contrasting Worlds

Contrasting Worlds

Contrasting WorldsHet staat garant voor een intrigerende avond. Een avond die door Budding, Bakker en Koppen met veel flair aan elkaar gepraat wordt. Die door de gasten in de zaal naar een nog hoger niveau getild wordt. Immers, daar waar de schrijver en de verteller samen komen, daar ontstaan de spannendste verhalen.
Bij het verlaten van de showroom staat centraal op het voorplein een groene Saab 93 te blinken. De aspiraties van het autootje zijn overduidelijk, dit is één van de auto’s waarmee Dirk Koppen en zijn Saab-vrienden dit jaar zelf dolgraag de 1000Miglia willen rijden. De Saab is er in ieder geval klaar voor.
Marc GF Zaan

Contrasting Worlds

Contrasting Worlds

BewarenBewaren