Update over de eerste CineCars film die door crowdfunding mogelijk wordt gemaakt.

IMG_0631flag_cinecars_englishKomende week is het dan eindelijk zo ver: de documentaire ‘Le Pantere nere della Polizia Italiana’ wordt gefilmd. Donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 november zullen Mirko Cocco en Angelo van Schaik in Rome opnames maken in het Museo delle auto della Polizia di Stato’ en op verschillende locaties in de eeuwige stad.

IMG_0622Om ervoor te zorgen dat CineCars ook de juiste vergunningen en begeleiding krijgt, Mirko en Angelo zullen op hun toer door de stad Rome geëscorteerd worden door de Italiaanse politie, moest de filmploeg de afgelopen dagen de precieze route doorlopen. Er zal met vier verschillende auto’s op vier verschillende locaties in Rome worden gefilmd. CineCars krijgt onder andere de beschikking over een Alfa Romeo 1900 SS uit 1958, de eerste Pantera Nera, en een Alfa Romeo Giulia Super 1600 uit 1972 en er wordt onder andere gedraaid bij het Circus Maximus en in de moderne wijk EUR.

In dit stadium zijn we erg trots te vermelden dat we tijdens het project ook een samenwerking aangaan met WAFT uit België en dat we ter plaatse ondersteund gaan worden met een Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde beschikbaar gesteld door FCA/Alfa Romeo

Wij streven ernaar om ‘Le Pantere nere della Polizia Italiana’ eind december helemaal klaar te hebben.

IMG_0634

Het is een verborgen schat voor autoliefhebbers, het Museo delle Auto della Polizia di Stato in Rome. In de wijk EUR, ver buiten het beroemde centrum van de Italiaanse hoofdstad kun je je vergapen aan de auto’s waar de Italiaanse politie de afgelopen eeuw mee heeft gereden. Veel Alfa Romeo’s en Fiats maar ook een Amerikaanse Jeep en zelfs een Ferrari.

16546688794_d016f05517_kHet eerste pronkstuk staat gelijk bij de deur, een zwarte Alfa Romeo 1900 Super uit 1958. ‘Aan deze auto dankt de Italiaanse verkeerspolitie de bijnaam Pantera’, vertelt Tommaso Franco, die mij rondleidt door het museum. ‘Door de zwarte, katachtige carrosserie, de lage lichtgele mistlampen en de voor die tijd hoge maximum snelheid, de Alfa haalde met gemak 180 km per uur, hadden criminelen het over de Pantera die hen op de hielen zat. Met groot ontzag.’
16548938583_a2935da86b_kDe Alfa is voor zijn tijd erg goed uitgerust, want behalve de krachtige motor en aerodynamische carrosserie, heeft deze 1900 Super een kogelwerende voorruit en bescherming voor de banden. Deze auto is het begin van een samenwerking tussen de Italiaanse politie en Alfa Romeo die tot op de dag vandaag duurt. ‘De politie zocht snelle, betrouwbare auto’s en kwam toen al snel bij Alfa uit.’

16982932239_28d8a88583_k
Even verderop staat de Giulia, misschien wel Italië’s beroemdste politieauto, veel te zien in politiefilms uit de jaren zeventig. Het wat hoekige model heeft nog steeds Tommaso’s voorkeur. ‘In deze auto heb ik mijn rijcursussen gedaan.’ Vooral de stabiliteit en wegligging van de auto zijn legendarisch. ‘De Giulia is met zijn 175 kilometer per uur niet supersnel, maar er zijn maar weinig auto’s die zo aan het wegdek kleven,’ glimlacht Tommaso. En inderdaad, steeds meer criminelen stapten in de jaren zeventig over van BMW of Mercedes naar Alfa, omdat een giuliaatje afschudden bijkans onmogelijk was.

calltoaction

16548922453_6321879559_kDe route door het museum is ingericht naar periodes en voert langs zo’n zestig voertuigen, zowel auto’s als motorfietsen. Wat opvalt is dat de Italiaanse politie nog wel eens de kleur van de haar auto’s veranderde. Net na de Tweede Wereldoorlog waren politieauto’s rood, in de jaren zestig en zeventig groenig grijs en pas vanaf de jaren tachtig krijgen Italiaanse politieauto’s hun huidige blauwe jas. Waarom de Italiaanse politieauto’s net na de oorlog rood zijn, weet Tommaso niet. ‘Ik weet wel dat in die tijd alle voertuigen die 16546684314_b7cabba8de_kde overheid kon vinden werden ingezet als politieauto,’ zegt hij wijzend op een rood geschilderde Jeep. ‘Deze Jeep hadden de Amerikanen achtergelaten, als we de rode lak van de motorkap krabben dan komen we nog de witte ster van het Amerikaanse leger tegen.’
In de jaren zestig verandert de Italiaanse overheid de kleur in groen-grijs, ‘die kleur zou vriendelijk gezag uitstralen en moest de burger geruststellen.’ De politie als je beste vriend dus.
17143164316_5387c462ad_kIn dit gedeelte, de jaren zestig en zeventig, staan twee andere pronkstukken van de collectie, een Alfa Romeo 2600 Sprint en een Lancia Flaminia. De brute kracht van Alfa’s zescilinder tegen de elegantie van Lancia. Tommaso’s ogen beginnen te glinsteren als hij de portier van de Alfa opent. ‘Ga maar zitten.’ De vijftig jaar oude leren zetel van de 2600 Sprint zit als gegoten en is, gezien de leeftijd, verrassend stevig. ‘Een geweldige auto met een fantastische motor,’ glundert Tommaso. ‘Alleen de remmen zijn erg jaren zestig. Doodeng.’ De 2600 Sprint was de snelste auto die de politie tot haar beschikking had, tot… tot de minister van Binnenlandse Zaken aan het hoofd van de politie vroeg wat hij nog nodig had. ‘Een nóg sneller auto dan de Alfa’, was het secce antwoord. Het gevolg van dat antwoord staat te pronken in een hoek van het museum, een zwarte Ferrari 250 GT/E 2+2. De elegantie van Lancia en de sportiviteit van Alfa Romeo samengebald in één van de mooiste Ferrari’s aller tijden.

16548913123_e115a1ea5e_kDe eerder zo spraakzame Tommaso valt stil, bij zoveel moois past slechts eerbiedige, zwijgende bewondering.
Alleen de Ferrari is al een bezoekje waard aan het Museo delle Auto della Polizia di Stato, zonder al het andere moois te kort te doen.

Angelo van Schaik
Museo delle Auto della Polizia di Stato
Via dell’Arcadia 20
Rome, Italië
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 – 18.30 uur