Een raid met 2CV’s naar Moermansk? Ruut van Schie en rallymaatje Raymond van der Meij vinden het een onzalig plan. Reden genoeg dus om zich in te schrijven.

Kerst 2016 zie ik een bericht op Facebook: ‘Wij gaan in januari 2018 naar Moermansk. Wie gaat er mee?’ Een oude droom steekt de kop op. Midden in de winter kou en sneeuw trotseren, op zoek gaan naar het Noorderlicht. En dat alles in een Citroën 2CV, mooier wordt het niet. Samen met Raymond en een gele 2CV die (niet) luistert naar de naam Rosie vorm ik Team Rosie. De afgelopen maanden is Rosie ge(p)repareerd. Motor gereviseerd, deuren, dak en bodem geisoleerd, kachelaanjagers, mist- en achteruitrijlicht, twee nieuwe accu’s, olie temperatuurmeter, carter plaat en een extra beschermplaat geplaatst. De carburateur afgesteld, nieuwe motor- en versnellingsbak steunen en een gereviseerde startmotor. Het interieur wordt voorzien van boudoir-rode bekleding, een 27MC bakkie en een accuslot. We gaan op wintersport!

18 januari 2018, Spaarndam – Lübeck. Het avontuur is begonnen. We zitten perfect op schema. De isolatie van de auto is top. Zonder winterkapje voor de grille, rijden we in ons T-shirt met het raampje open om het zweet niet op de rug te krijgen. Rosie is klaar voor de kou. In Lübeck gaan we aan boord en drinken een welverdiende Limoncello en een enkel biertje om uiteindelijk in ons krap bemeten hutje een wedstrijdje ‘wie snurkt het hardst’ te doen. We doen niet voor elkaar onder.

19 januari 2018, Lübeck – Helsinki. Na een verkwikkende nachtrust worden we gewekt met de mededeling dat het ontbijt klaar staat. In het Fins natuurlijk. En Russisch… en Engels… en natuurlijk Frans. Nu weten we het wel. De zee is rustig en ik breng de dag door met wat laatste dingetjes voor het werk. Raymond brengt nog wat collega’s in verwarring met wat random mailtjes. De rest van de tijd hangen we rond op het zonnedek, spelen een potje tafelvoetbal en nuttigen het onvermijdelijke biertje met een blokje kaas. Nu de rust pakken, morgen het echte werk.

20 januari 2018, Helsinki – Sint Petersburg. Het wordt al licht in Helsinki. In de haven drijven ijsschotsen en de terreinen liggen bedekt onder een mooie laag sneeuw. Vandaag rijden we naar Sint Petersburg. De wegen zijn glad, maar goed berijdbaar en we schieten lekker op. Vlak voor de grens zien we een etablissement waar we koffie kunnen drinken. Helaas zijn ze alleen in de maanden juni, juli en augustus geopend. Door naar de Grens. We weten niet wat te verwachten. De grenscontrole valt mee. Uit de auto, gebouwtje in en langs de douane alsof we op Schiphol zijn. Op het moment dat ik aangeef dat we met de gele auto zijn, komt er zowaar een glimlach op het gezicht. We mogen door. Dat valt mee.
Oh wacht, nog een slagboom. Opnieuw laten we ons paspoort zien. En weer door. Maakten we ons daar zo druk om?Voor ons doemt weer een gebouw op. Nog een controle. Eerst wachten, in de rij naar loket 1, formuliertje invullen, beambte diep in de ogen kijken, door naar het volgende loket.Weer een rij, weer formulier invullen, weer in rij naar loket, auto moet ingevuld worden als import. Formulier 2x invullen. In rij bij collega, weer niet goed, maar formulier wordt aangepast. Auto open, Douane beambte geeft stempel en een uur en drie kwartier later mogen we verder. We zijn in Rusland. Viel best mee.
De Russen rijden als Fransen. Inhalen met weinig ruimte, linksaf waar het niet mag, Rosie voelt zich in haar element. We kiezen voor een defensieve rijstijl. In Sint Petersburg eten we in een Georgies restaurant, waar na het eerste rondje het bier op blijkt en we naadloos over gaan op de Vodka. Na een korte avondwandeling richting de dichtgevroren rivier beëindigen we de avond in een typisch Russisch biercafe.

21 januari 2018, Sint Petersburg. Bij de Hermitage kunnen we niet parkeren voor een mooie foto. Dan maar door naar de ‘kerk met de uien’. We navigeren dwars door de stad, door sommige mensen ook wel ‘verdwalen’ genoemd. We komen op een plekje waar we toch goede foto’s van Rosie en de Hermitage kunnen maken en vinden uiteindelijk ook de kerk. Wat een pracht en praal. Heel mooie mozaïeken, erg indrukwekkend.
Na wat shoppen en een koffie met wat lekkers, gaan we terug naar het hotel. Er moet gesleuteld worden en dat doen we graag bij daglicht. De spanningsregelaar wordt afgesteld en de auto opnieuw ingepakt. Tijd voor een welverdiend biertje in een typisch Russisch kroeg.Het begint al donker te worden, de gebouwen aan het water zijn mooi aangelicht.We komen terecht in Molly’s Sister, een Ierse pub, ook goed. We vragen een typisch Russisch biertje. Dat hebben ze wel, het heet Heineken. We bestellen iets anders.
We hebben met een andere equipe afgesproken in het Stroganov restaurant. We weten het wel ongeveer te vinden. Blijkt toch lastig te zijn. We vragen het aan een aantal jonge Russische militairen. Wij staan op een stoep van zo’n 30 cm hoog ten opzichte van de Russen. Wij zien er enorm indrukwekkend uit en zij klein. We vragen of ze op een duikboot werken. Niet dus. Erg behulpzaam wijzen ze ons de weg op hun telefoon. Dat kan niet meer misgaan. 300 meter, dan rechts en vervolgens het water over en je bent er. Nu zijn we echt verdwaald. Na nog een uur alle richtingen op gelopen te hebben besluiten we het eerste het beste restaurant binnen te gaan, genaamd… Stroganov. Gezellig gegeten en een mooie wandeling terug. Het is koud met -20. Morgen moeten we vroeg op.

22 januari 2018, Sint Petersburg – Helsinki. De ochtendspits is druk, maar te doen. Haast is een slechte raadgever. De rit naar de grens gaat voorspoedig. De prachtige blauwe lucht maakt plaats voor dichte bewolking en richting de grens begint het te sneeuwen.
De grens wordt binnen een halfuur gepasseerd, we worden ervaren. Door de sneeuw zijn de plaatselijke wegen glad, maar de snelweg is goed te doen. Onderweg wordt het zicht ons door de opstuivende sneeuw van onze voorgangers behoorlijk ontnomen. Richting Helsinki wordt het weer gelukkig beter. De buiten temperatuur gaat van -17,3 in Sint Petersburg naar rond het vriespunt in Helsinki. De binnentemperatuur van comfortabel warm naar snikheet.
We verblijven vannacht in een luxe hotel met zwembad, open haard en bar. De weg er naar toe slingert heerlijk en is fantastisch om te rijden. Hier verzamelen alle veertien equipes van de 2CV Raid to Moermansk. Dat is mooi, want Rosie heeft nog steeds problemen met de laadstroom. Een van de andere teams leent ons een elektronische spanningsregelaar. Probleem opgelost. Langzaam druppelt iedereen binnen en om 9u30 is de eerste Murmeeting. We krijgen een Jagermeister, het routeboek en het raidschildje.
Na twee korte nachten in Sint Petersburg gaan vroeg naar bed. Oké nog één Limoncello, misschien anderhalve.
tekst Ruut van Schie
foto’s Raymond van der Meij

Lees deel2!

Lees deel 3!

[flickr_set id=”72157665666435208″]